Zijbalk weergeven
Vijf tips voor het veilig wassen van je e-bike.

Het schoonmaken van een elektrische fiets, of e-bike, is geen ingewikkelde taak, maar we moeten wel enkele aspecten in gedachten houden om het op een veilige en effectieve manier te doen.

1. Reinig je fiets regelmatig

Hoewel het misschien niet zo lijkt, hoopt vuil zich op op plaatsen zoals de wielen, de vering of de versnellingen. Hoe langer het duurt tussen wasbeurten, hoe meer vuil er zich zal ophopen en hoe moeilijker het zal zijn om het te verwijderen.

Houd er ook rekening mee dat een mountainbike meer vuil verzamelt, met zand of modderspetters. Natuurlijk zal het type terrein waarop we rijden de frequentie van het wassen beïnvloeden. De motor en batterij zijn bijzonder gevoelig.

2. Gebruik geen hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger is geen goede vriend van de lagers en versnellingen, evenals de geëlektrificeerde componenten. Het is veel beter om een spons en wat vochtige doeken te gebruiken.

Als een gebied ruwer is dan een ander, moet je altijd het zachtere gebied gebruiken om te voorkomen dat het frame van de fiets wordt bekrast of gemarkeerd.

3. Wees voorzichtig met de batterijen en verbindingen

Deze elektronische componenten zijn niet waterbestendig. Nadat we de fiets met doeken hebben schoongemaakt, kunnen we de batterij verwijderen voor een grondigere reiniging van de compartimenten, altijd voorzichtig om geen overmatige druk uit te oefenen.

4. Droog het goed af

Onze fiets heeft veel delicate componenten die kunnen roesten. Het is belangrijk om alle vochtigheid te verwijderen van deze elementen. Indien mogelijk, verwijder ook de batterij om er zeker van te zijn dat deze niet nat blijft.

5. Smeer de aandrijving na het wassen

Nadat de reiniging is voltooid, is het tijd om de ketting te smeren met een specifiek product. Er zijn specifieke wassen en oliën voor droge en vochtige klimaten die tegen zeer betaalbare prijzen te vinden zijn. Het opnieuw smeren van de aandrijving is essentieel voor een goede werking van de versnellingen en om de levensduur van deze componenten te verlengen. Let er wel op dat je de schijfremmen niet vuil maakt, omdat ze anders hun efficiëntie zouden verliezen en een ongeluk kunnen veroorzaken.

Lubricanten mogen niet op de schijfremmen worden aangebracht, omdat ze dan remvermogen verliezen.

Tenslotte, stap op de fiets en doe een kleine controle om te controleren of alles goed werkt. Als alles in orde is, kun je weer op pad gaan!

LABELS: