Zijbalk weergeven
Tips voor het onderhoud van je mountainbike

De beste manier om van je mountainbike te genieten en steeds uitdagendere routes te rijden, is door goed voor je fiets te zorgen.

Er zijn bepaalde zorgmaatregelen die voor alle fietsen hetzelfde zijn, maar er zijn ook andere waar we meer nadruk op moeten leggen, afhankelijk van de kenmerken. Daarom gaan we vandaag praten over de basiszorg die je moet hebben voor je mountainbike, om er het maximale uit te halen en veilig te kunnen rijden.

 

Houd je fiets schoon

Na elke rit is het belangrijk om het stof van de vering en de telescopische zadelpen te verwijderen. Als de afdichtingen in goede staat zijn, voorkomen ze dat er deeltjes binnendringen. Het is eenvoudig, snel en helpt om de levensduur van deze elementen te verlengen. Als je een grondiger onderhoud wilt uitvoeren, zijn er speciale producten om de afdichtingen te hydrateren na het reinigen.

Aan de andere kant is het belangrijk om de aandrijving en de ketting zo schoon mogelijk te houden, omdat dit de effectiviteit en gebruiksduur ervan verhoogt. Als er zich vet, vuil of stof ophoopt, moet je specifieke ontvettingsproducten gebruiken.

En als je een algemenere reiniging wilt uitvoeren, kun je met een hogedrukslang modder, stof en vuil verwijderen. Een plek waar je deze wasbeurt kunt uitvoeren is bij tankstations met waspunten voor auto's, maar wees voorzichtig met de trapas, de wielassen en de vering. Je kunt ook de douche thuis gebruiken, in dat geval kies je voor warm water, omdat het vet beter zal oplossen.

Tenslotte, na het schoonmaken van de fiets, is het essentieel om deze goed te drogen en de nodige punten te smeren: ketting, afdichting van de zadelpen en bewegende punten. Om de ketting te smeren, draai je de pedalen terwijl je de olie aanbrengt. Het is ook raadzaam om het balhoofd te smeren wanneer je het losmaakt om het schoon te maken, of de trapas en de lagers van de naven.

Controleer schroeven en aandraaiingen

Het controleren of de schroeven goed zijn aangedraaid is belangrijk om veilig van de rit te genieten. Je moet alle schroeven controleren: balhoofd, stuur en stuurpen, achterbrug, crankstellen, schijven, remklauwen, remhendels en de asschroeven van de wielen.

 

Controleer de bandenspanning en slijtage van je banden

We zijn ons allemaal bewust van het belang van banden in goede staat. Want, banden met de juiste spanning en profiel in goede conditie, bieden de nodige grip in bochten of lastige gebieden, essentieel voor veilig rijden.

Wat betreft de bandenspanning, moet je rekening houden met de route die je gaat rijden om te weten welke druk het meest geschikt is. In dit artikel leggen we uit hoe je de juiste bandenspanning voor je fietsbanden kunt krijgen.

Aan de andere kant is tubeless een geweldige tool om tijdens de rit lekke banden te dichten, maar na verloop van tijd verliest de vloeistof eigenschappen, dus je moet de banden ongeveer elke 3 maanden bijvullen, rekening houdend met hoe vaak je je mountainbike gebruikt. Als je nog geen tubeless gebruikt, moet je ook je gebruikte binnenbanden controleren en plakkers aanbrengen waar luchtlekkage wordt gevonden.

 

Zorg ervoor dat kabels, behuizingen en spaken in goede staat zijn

Het reinigen van kabels en behuizingen is ook belangrijk. Hiervoor moet je de kabels uit hun behuizingen halen en blazen om de behuizing schoon te maken. Als je geen perslucht hebt, vervang dan de kabel. En tot slot, het aanbrengen van een paar druppels smeermiddel zal helpen om de wrijving te verminderen.

Ontlucht de remmen en controleer de slijtage van de remblokken

Het remsysteem van de remmen heeft ook onderhoud nodig, we vertellen je alles wat je moet weten in dit artikel. 

En tot slot is het essentieel om de slijtage van de remblokken te controleren. Als er minder dan 1 mm over is, moet je nieuwe kopen.

 

Het lijken misschien veel stappen, maar ze zijn eenvoudig en het implementeren ervan kost niet veel tijd. Als je mountainbike elektrisch is, vertellen we je in dit artikel hoe je de elementen correct kunt onderhouden en verzorgen, aangezien er duidelijke verschillen zijn met de traditionele mountainbike.

Zonder twijfel is veiligheid tijdens het rijden het belangrijkste, en nadat je hebt gecontroleerd dat je fiets in perfecte staat is, is het alleen nog maar genieten!

 

LABELS: